home

Festival PAS Maastricht
6 en 7 september 2019

 

Boy Next Door

15.30 – 16.30 / 17.30 – 18.30 / 19.30 – 20.30 / 21.30 – 22:30
Duur 10 minuten (3 per uur)
Reserveer een tijdslot ter plekke

Bert Hana,theatermaker

“De werkelijkheid is van zachte klei, je kunt hem zo vormen als jezelf wil. En niemand die je eruit trekt, want ja, we zitten midden in een pandemie.”

Boy.Next.Door is een live hoorspel geschreven en gespeeld door theatermaker Bert Hana wiens werk zich begeeft op het grensvlak van fictie en documentair. Het vertelt het verhaal van Maus, die al een jaar thuis zit en de grip op de realiteit kwijt is, maar daar een fantastische wereld voor terugkreeg. Kan hij nog terug naar normaal?

Deze performance is voor maximaal vier personen en duurt tien minuten.
lees meer

The DIYA Trio

Jazz

Al voor de pandemie rockte The DIYA Trio podia met hun unieke en complexe, maar relaxte sound, diep gekleurd door zowel hun vriendschap als hun eigen individuele levenservaringen. Sterk beïnvloed door hedendaagse muziek, gebruikt The DIYA Trio elektronica en akoestische instrumenten om een soundscape te creëren vol mysterie, met een onmiskenbare groove. Elke diep persoonlijke compositie verkent een fase in hun leven. Het improvisatieaspect van de band laat ruimte om muziek te maken die past bij de sfeer van dat moment. Deze opkomende band, bestaande uit jazzstudenten David Heim, Pratik Baniya en Nathaniel Hanson van het Conservatorium van Maastricht, is een force to be reckoned with.
lees meer

De wetenschapper en het orkest

Peter Peters en Heidi en van den Berg-Poessé

Peter Peters is bijzonder hoogleraar innovatie van klassieke muziek aan de UM. In samenwerking met philharmonie zuidnederland onderzoekt hij hoe de opvoeringspraktijk van klassieke muziek innovatief kan worden. Heidi en van den Berg-Poessé is violiste bij philharmonie zuidnederland. Ze gaan met elkaar in gesprek over de invloed van wetenschappelijk onderzoek op de opvoeringspraktijk van het orkest.
lees meer

Rondleiding Tapijntuin

Op het terrein van de voormalige Tapijnkazerne werken vrijwilligers met hart en ziel aan de ontwikkeling van een biologische stadstuin. De Tapijntuin is een vrij toegankelijke plek waar bezoekers verrast worden door wat de natuur Maastricht te bieden heeft aan gezonde producten. Hiernaast is de tuin de natuurlijke educatieve schakel van het Tapijnterrein. Tijdens deze rondleiding kunnen deelnemers ruiken en proeven van de kruiden, groenten en vruchten van dat moment. Je hoort iets over biologische teelt, permacultuur, bodemleven en compost. Als er nog tijd over is bekijken we ook het insectenhotel, het egelhuis, een wormenhotel en de bijenkasten.
lees meer

BLOK 1: 15.00 – 16.30 - ELI GOFFA & THE ROSENBERGS

lees meer

BlOK 1: 15.30 – 16.30 - MIKMAK & BARTO

lees meer

Ben jij de winnaar van KOPS?

iLab, innovatielab Politie, Brightlands Smart Services Campus

KOPS is een game dat wordt ontwikkeld door het innovatielab Politie in samenwerking met de Universiteit Maastricht. De applicatie richt zich op het leren herkennen van criminele personen en verdachte objecten. Tijdens deze presentatie kun je meedoen met je telefoon en leer je alles over de politie van morgen.
lees meer

Natuurgluren – wat leeft er in en om de Tapijntuin?

Dr. Linnea van Griethuijsen, docent diergedrag en evolutiebiologie
Voor kinderen vanaf zeven jaar met een begeleider

Er leeft van alles in het Tapijngebied, maar niet alles is even zichtbaar. Doe mee met een interactieve speurtocht voor jong en oud. Neem je smartphone mee om te ontdekken welke dieren hier ’s nachts rondlopen. Nu al nieuwsgierig? Kijk op www.natuurgluren.nl

Meedoen? Tussen 16.00 en 16.30 kun je je melden bij de hoofdingang van de Tapijntuin. Daar ontvang je de instructies. De speurtocht duurt ongeveer 45 minuten. De oplossing gevonden? Meld je weer bij het startpunt en maak kans op een prijs!
lees meer

Bodemvondsten!

Chaim van Luit en Karen Jeneson

Wie weleens een kuil graaft in Zuid-Limburg weet dat je vanzelf historische artefacten in de bodem vindt. Chaim van Luit is beeldend kunstenaar en zoekt met zijn metaaldetector naar sporen van het verleden, die hij dan op bijzondere wijze presenteert. Hij gaat in gesprek met Karen Jeneson, conservator van het Thermenmuseum in Heerlen, die net als Van Luit geïnteresseerd is in die bodemvondsten, maar dan vanuit een heel andere invalshoek: archeologie.
lees meer

BLOK 2: 18.00 – 19.00 - CACHA MONDINHO QUARTET

lees meer

Hoe kunnen we kinderen gezonde gewoontes aanleren?

Dr. Sanne Gerards
universitair docent gezondheidsbevordering

In hoeverre heeft de omgeving van kinderen invloed op hun gedrag? Wat is de invloed van de thuisomgeving en de (voor)schoolomgeving? Deze lezing gaat in op de invloed van de sociale en fysieke omgeving op de voeding en beweging van kinderen en hoe we ervoor kunnen zorgen dat kinderen gezonde gewoontes krijgen aangeleerd.

lees meer

The Maharadja

Doorlopend 15.00 – 15.45 / 17.15 – 18.00 / 19.00 – 19.45 / 21.15 – 22.30
Geen reservering nodig

Circusdrome (1 minuut) Theater

Het theatergezelschap Circusdrome maakt voorstellingen voor festivals en evenementen. Circusdrome heeft met haar visuele stijl, waarin de nadruk ligt op humor en presentatie, een eigen plek verworven in de internationale (straat)theaterwereld. De oriëntaalse wonderdokter Maharadja lost al je problemen in één minuut op!
lees meer

BlOK 2: 17.30 – 18.30 - MIKMAK & BARTO

lees meer

Triana y Luca

Latijns-Amerikaans en Iberische muziek

Beïnvloed door traditionele muziek van het Iberisch schiereiland en Latijns-Amerika, brengt het duo Triana y Luca een intieme ontmoeting tussen folklore en het experimentele. Door een nieuw perspectief op traditionele muziek, weerspiegelt hun sound een diepe liefde voor oude kennis, legendes en de natuur.

Triana Segovia: compositie en zang, Luca Vaillancourt: gitaar.
lees meer

BLOK 3: 20.00 – 21.30 - ELI GOFFA & THE MAUREENS

lees meer

BLOK 3: 19.00 – 20.30 - Dareyn & Bahghi

lees meer

It’s Alive!

Jessica Nelson, PhD, lecturer of biology

There are millions of different kinds of living things on earth. Many of these life forms are so different from us that we may not even recognize that they are living. So, what kinds of living things are there and how do we even know they are alive?


For children ages 7 and up; each child should be accompanied.

lees meer

The DIYA Trio

Jazz

Al voor de pandemie rockte The DIYA Trio podia met hun unieke en complexe, maar relaxte sound, diep gekleurd door zowel hun vriendschap als hun eigen individuele levenservaringen. Sterk beïnvloed door hedendaagse muziek, gebruikt The DIYA Trio elektronica en akoestische instrumenten om een soundscape te creëren vol mysterie, met een onmiskenbare groove. Elke diep persoonlijke compositie verkent een fase in hun leven. Het improvisatieaspect van de band laat ruimte om muziek te maken die past bij de sfeer van dat moment. Deze opkomende band, bestaande uit jazzstudenten David Heim, Pratik Baniya en Nathaniel Hanson van het Conservatorium van Maastricht, is een force to be reckoned with.
lees meer

Caravan of Love

Doorlopend 15:00-22:00 (met korte pauzes)
Geen reservering nodig

Solo Toon en Circus Rens

Relatietherapie voor geliefden en zij die het willen zijn. Of gewoon voor goede vrienden die van een concertje houden. Solo Toon en Circus Rens nemen u mee in hun caravan en zingen voor u in een uiterst intiem privé-concert de liederen die u gelukkig maken. Meezingen toegestaan. Ook uitstekend geschikt voor kinderen die eens samen met een echte muzikant hun favoriete liedjes willen zingen. Het repertoire is eindeloos. Een feel-good belevenis van de eerste orde.


lees meer

Wat kan een arts leren van een kunstenaar?

Pieternel Fleskens en Richard Koopmans


Pieternel Fleskens, hoofd Research & Education van de Jan van Eyck academie, heeft voor de Universiteit Maastricht een vak mede ontwikkeld waarin de medische wereld en de kunstwereld elkaar ontmoeten. De hypothese is dat het perspectief van de arts verbreed wordt als de medicus samenwerkt met kunstenaars en dat dit de medische beroepspraktijk ten goede kan komen.

lees meer

WOMEN AND CULTURE; A TROUBLED RELATIONSHIP

Ingrid Westendorp,
PhD, Senior Lecturer/Researcher in International Law and Woman and Law

Culture is often regarded as the biggest barrier for women to enjoy their human rights. But the dynamic nature of culture and the fact that culture is important in giving a person a sense of belonging lead to the question of whether and how culture could be used to women’s advantage. During this lecture, Ingrid Westendorp will explore this question.
lees meer

European Cartoon Cube

Doorlopend 15:00-22:00
Geen reservering nodig

Studio Europa Maastricht

Cartoons zijn een fundamenteel onderdeel van het publieke debat. In de universele taal van beelden overstijgen cartoons grenzen en leggen ze de vinger op de zere plek. Op spectaculaire wijze zal Studio Europa Maastricht, in samenwerking met de Europese Persprijs, het werk van de genomineerden voor de European Cartoon Award 2021 voor het eerst aan het grote publiek tonen.
lees meer

BLOK 4: 21.30 – 23.00 - Leán & Bahghi

lees meer

Immune Cells Against Cancer

Lotte Wieten, PhD,
Immunologist and Head of Transplantation Immunology UMC+

Over the past decade, immunotherapy has developed as one of the most promising treatments for cancer. Curious to find out how immunotherapy works and why it received the 2018 Nobel Prize for medicine and physiology? Lotte Wieten explains how immune cells can be trained to recognise and destroy cancer cells.
lees meer

BLOK 4: 22.30 – 24.00 - Antwerp Gipsy-Ska Orkestra

lees meer

Ameera and Brohlin

Spoken word

Ameera (Malanghi Arts) is een Britse multidisciplinaire kunstenaar en dichter, die momenteel in Maastricht woont. Ze gebruikt kunst als een medium voor catharsis. Haar poëzie zingt van pijn en strijd. Met haar woorden onderzoekt ze rouw, verlies, ras en liefde. Ameera vraagt aandacht voor thema's waar te weinig over wordt gesproken in de maatschappij.

Brohlin is een hiphop- en spoken word-artiest uit Roermond. In één groot web van melodie, rijm en woordspelingen, spreekt hij over zijn eigen ervaringen en denkprocessen. Zijn vijftien minuten durende optreden zal een mix zijn van nummers en spoken word. De zowel Nederlands- als Engelstalige muziek van Brohlin is te vinden op alle streamingdiensten.
lees meer

Kijken naar het heelal

Gideon Koekoek en Nathalie Brans: kijken naar het heelal

Gideon Koekoek is als natuurkundige betrokken bij het ontwikkelen van de Einstein Telescoop in Zuid-Limburg. Met behulp van deze telescoop kan er onderzoek worden gedaan naar zwaartekrachtgolven, om zo meer kennis op te doen over het heelal. Beeldend kunstenaar Nathalie Brans is ook gefascineerd door datzelfde heelal, dat ze met behulp van bijzondere fotografietechnieken vastlegt. Ze gaan met elkaar in gesprek over onze sterrenhemel en alles, zichtbaar en onzichtbaar, wat we daarin kunnen ontdekken
lees meer

Rondleiding Tapijntuin

Op het terrein van de voormalige Tapijnkazerne werken vrijwilligers met hart en ziel aan de ontwikkeling van een biologische stadstuin. De Tapijntuin is een vrij toegankelijke plek waar bezoekers verrast worden door wat de natuur Maastricht te bieden heeft aan gezonde producten. Hiernaast is de tuin de natuurlijke educatieve schakel van het Tapijnterrein. Tijdens deze rondleiding kunnen deelnemers ruiken en proeven van de kruiden, groenten en vruchten van dat moment. Je hoort iets over biologische teelt, permacultuur, bodemleven en compost. Als er nog tijd over is bekijken we ook het insectenhotel, het egelhuis, een wormenhotel en de bijenkasten.
lees meer

FlowerGirls

Doorlopend 15:00-23:00
Geen reservering nodig

“Koop, koop mijn bloemen lief en schoon ziet eens hoe geurig fris ze zijn”, zo roept een schone jonge maagden biedt haar bloemen groot en klein…

Deze twee prachtige bloemenmeisjes hypnotiseren het publiek niet alleen met hun florale verschijningen maar bespelen de bezoekers met hun onberispelijke charme. Voorzien van een geheime tuin in de vorm van een buikwinkel mengen zich deze twee “dames” onder het publiek en proberen ze hun prachtige papieren bloemen niet alleen te verkopen.
lees meer

The History of Feminism in Comics

Vasiliki Belia
PhD Researcher

What is feminism? A genre of comic books remembers what feminism was in the past, in order to propose a feminism to aspire to in the present and future. These books bring the history of feminism to a large readership, but what stories do they choose to tell?
lees meer

Kaleido Laughs

Stand-upcomedy

Welkom bij een nieuwe editie van de grootste stand-upcomedy show in Maastricht: Kaleido Laughs! Kaleido begint hun stand-upcomedy seizoen met een knal! Hun grote formatieshow vindt plaats op het PAS Festival.

Net zoals bij voorgaande edities nodigt Kaleido twee internationaal bekende komieken (Brownstone en Zuva Martens) uit, samen met een Kaleido-regular: hun eigen Sjoerd Janssen. Jacob Adriana is de MC. Het is tijd om je lachspieren te trainen!
lees meer

Velo Fantastique Atypique

Doorlopend 15:00-23:00
Geen reservering nodig

Een interactieve ervaring door Nightscape Productions

Speciaal voor deze editie van PAS worden twee fietsen getransformeerd tot een interactieve magische beleving. Op deze twee fantastisch atypische fietsen kunnen de PAS-bezoekers het festival verkennen. Eenmaal aangekomen op hun bestemming parkeren de bezoekers de fietsen ergens op het festival. De fietsenverplaatsten zich zo gedurende het festival en worden telkens door de bezoekers “gevonden”.
lees meer

Beyond Me

Hiphop

Beyond Me is het liefdeskind van Nicolas (Petrograd), Magali (Marcy), Scott (Fusion Bomb) en Miguel (Fusion Bomb). Beyond Me werd opgericht door de leden van verschillende Luxemburgse muziekscènes aan het begin van de COVID-19-epidemie. In veel opzichten staat Beyond Me nog in de kinderschoenen, maar één ding is zeker: het gaat een stout kind worden. Het kan gitaar, bas en piano spelen, zingen, rappen en drummen als een malle!
lees meer

Immuuncellen tegen kanker

Dr. Lotte Wieten
Immunoloog en hoofd Transplantatie Immunologie

In het afgelopen decennium is immuuntherapie uitgegroeid tot een van de meest hoopgevende behandelingen tegen kanker. Benieuwd hoe immuuntherapie werkt en waarom het in 2018 de Nobelprijs voor geneeskunde kreeg? Lotte Wieten legt uit hoe afweercellen getraind en geholpen kunnen worden om kankercellen te herkennen en te vernietigen.
lees meer

Wonderland

Doorlopend 15:00-23:00
Geen reservering nodig

Keigoed

Loop naar binnen bij deze wonderlijke installatie: een dromigere atmosfeer compleet met een fantasierijk decor en sfeervolle achtergrondmuziek. Ga zitten met een kopje thee en laat je verrassen door alles wat je ziet in de wereld van het sprookje ‘Wonderland’. Geef Keigoed een paar steekwoorden of stel een eigen ontwerp voor, en ontvang tien minuten later een handgemaakte totem, amulet of talisman.
lees meer

SPECIALS STADSNOMADE: Skateboarding Days

Specials Stadsnomade
Skatebaan

(Bij regen vervalt dit programma.)

De skatebaan is opgebouwd naast het Kaleido podium. Doe mee aan de gratis skate-sessies op de kleine schans of probeer trucjes uit op het vlakke terrein. Gedurende de dag bieden de mentoren van Stadsnomade gratis skateworkshops aan voor kinderen en jongeren van zes tot en met vijftien jaar. Er zijn skateboards, helmen en andere benodigde bescherming op locatie aanwezig
lees meer

Hoe kom je erachter of een verhaal over seksueel misbruik klopt?

Dr. Robert Horselenberg
universitair hoofddocent rechtspsychologie

Als een kind (uiteindelijk) verklaart dat hij of zij seksueel wordt misbruikt, dan reageren – ook de professionele – partijen vaak begrijpelijkerwijze emotioneel. Dat gebeurt dikwijls niet op basis van wat de wetenschappelijke kennis voorschrijft. In deze lezing vertelt Horselenberg waarom een rechtspsycholoog de aangewezen deskundige is om dit wetenschappelijke uitgangspunt te borgen.
lees meer

Exceptional decisions under stress

Dennis Hernaus, PhD
Assistant Professor in Cognitive Neuroscience

A crammed diary, everyday problems or a raging pandemic: unfortunately, stress is part of our daily lives. Do we still make the right decisions when we’re stressed? And what actually is the “right” decision in a stressful situation?
lees meer

Moment voor jezelf

Doorlopend 15:00-23:00
Geen reservering nodig

In deze tijd van drukte kan het fijn zijn om je weer even terug te trekken. Onder je moeders rok kom je vanzelf tot rust. In een cirkel hangen rok lampenkappen met eronder een 1 persoons zitelement waar de bezoeker kan plaatsnemen. Even afgesloten van de omgeving tot rust komen of stiekem je mail checken. In het midden (diameter 6 m.) hangt een grotere rok voor een onderonsje.
lees meer

SPECIALS STADSNOMADE: The Live Fine Street Art-Wall

Specials Stadsnomade
Straatkunst op doek

(Bij regen vervalt dit programma.)

Kom kijken naar live straatkunst door lokale kunstenaars op een groot doek!
lees meer

What Can the Dodo Teach us about Extinction?

Prof. Leon Claessens
Professor of Vertebrate Palaeontology and Evolution

The dodo is an extinct flightless bird that once lived on the island of Mauritius. The dodo is often portrayed as dumb and clumsy, as if it were destined to die out – but was it? Is there anything we can learn about today’s biodiversity crisis by studying the dodo?
lees meer

Banning plastics or could plastics be more sustainable?

Prof. Yvonne van der Meer
Professor in Sustainability of Chemicals and Materials

With a growing world population, the demand for plastics is increasing and so are the negative consequences for the environment and health. Think of fossil raw materials causing climate change and the growing plastic waste problem. Is it best to ban plastics or replace them with other materials? Alternatively, can we make plastics more sustainable?
lees meer

Wat kan de dodo ons leren over uitsterven?

Prof. Leon Claessens
hoogleraar vertebrate paleontologie en evolutie

De dodo is een uitgestorven niet-vliegende vogel die op het eiland Mauritius leefde. De dodo wordt vaak afgeschilderd als een onhandige, domme vogel die voorbestemd was om uit te sterven. Maar was dat ook zo? Kunnen we door de dodo te bestuderen, misschien iets leren over de biodiversiteitscrisis van vandaag?
lees meer

Bijzondere beslissingen tijdens stress

Dr. Dennis Hernaus
universitair docent cognitive neuroscience

Een overvolle agenda, alledaagse problemen of een razende pandemie: stress is (helaas) niet weg te denken uit ons dagelijkse leven. Maken we nog steeds goede beslissingen als we gestrest zijn? En wat is eigenlijk een ‘goede’ beslissing in een stressvolle situatie?
lees meer

Voorbij het standaardmodel: Over beauty-deeltjes, antimaterie en een nieuwe natuurkracht

Prof. Marcel Merk
hoogleraar deeltjesfysica

Waarom bevat het universum geen antimateriedeeltjes? Waarom bestaan materiedeeltjes in drie vrijwel identieke kopieën? Het oplossen van deze puzzel is het doel van het LHCb-experiment dat plaatsvindt in de deeltjesversneller van CERN bij Genève, waar de Universiteit Maastricht bij betrokken is. Wellicht is er bij dit experiment een nieuwe natuurkracht ontdekt. Marcel Merk vertelt in deze lezing over dit experiment, dat een nieuwe kijk geeft op de allereerste fractie van het bestaan van het universum.
lees meer

Unravelling the Mysteries of the Dark Side of the Universe with the Einstein Telescope

Prof. Stefan Hild
Professor of Experimental Physics

The discoveries of gravitational waves from binary black holes and neutron stars have provided us with a stunning glimpse of an entirely new way to explore our universe. The planned Einstein Telescope, which may be hosted in South Limburg, will allow us to fully open up the new window of gravitational wave astronomy. During this lecture, Professor Hild will show us how.
lees meer

Plastics verbieden of kan plastic duurzamer?

Prof. Yvonne van der Meer
hoogleraar duurzaamheid van chemicaliën en materialen

Met de groei van de wereldbevolking neemt ook de vraag naar plastics toe en daarmee de negatieve gevolgen voor het klimaat en onze gezondheid. Denk aan het gebruik van fossiele grondstoffen dat klimaatverandering veroorzaakt en het groeiende plastic-afvalprobleem. Is het beter om plastic te verbieden of het te vervangen door andere materialen? Of kunnen we plastics ook duurzamer maken?
lees meer

Hoe houd ik mijn brein gezond?

Dr. Sebastian Köhler
universitair hoofddocent neuro-epidemiologie

Dementie slaat hard toe en is binnenkort volksziekte nummer één. Weinig mensen weten dat het risico op dementie afhangt van hoe je leeft. Sebastian Köhler neemt je mee in de laatste ontwikkelingen en inzichten en geeft nuttige tips voor een hersengezonde leefstijl. En die begint niet pas op oude leeftijd!
lees meer

AI-pocalypse Now?

Prof. Mark Levels
Professor of Health, Education and Work and Leader Technequality

AI-driven machines are increasingly able to work independently and often perform better than humans. What are the consequences of this revolution for humans? Will human workers become obsolete? Or much more productive? Mark Levels discusses relevant research and argues what governments, firms and people should do to prepare for the future of work.
lees meer

Beyond the Standard Model: About Beauty Particles, Antimatter and a New Force of Nature

Prof. Marcel Merk
Professor of Particle Physics

Why are there no antimatter particles in the universe? Why do matter particles exist in three virtually identical copies? Solving this puzzle is the goal of the LHCb experiment taking place in the CERN particle accelerator, near Geneva, in which Maastricht University is involved. This experiment may have discovered a new force of nature. In his lecture, Marcel Merk discusses the experiment, which provides new insight into the very first fraction of the existence of the universe.
lees meer

Access to Work for Refugees: Moving beyond the Right

Tamara A. Kool
Research Fellow Social Protection

A refugee in the Global South is more than just a recipient of humanitarian aid. They often find their way to the labour market. Within the international debate, we talk about the right to work. As long as they have the right, they can become self-reliant. But is it that simple?
lees meer

How do I keep my brain healthy?

Sebastian Köhler, PhD
Associate Professor in Neuro-Epidemiology

Dementia strikes hard and will soon become the number one most common disease. Few people know that the risk of dementia depends on your lifestyle. Sebastian Köhler shares the latest developments and insights with you and gives you useful tips for a lifestyle to keep your brain in shape. And don’t put it off till you reach a ripe old age!
lees meer

Bitcoin: Monetary Solution or Societal Problem?

Paulo Rodrigues, PhD
Assistant Professor of Finance

The Bitcoin proponents view it as the superior monetary system, while critics think it aggravates problems like ransomware and climate change. This lecture will explain the problem Bitcoin is supposed to solve, how the solution works, why it has created new problems and what impact it may have on your future.
lees meer

AI-pocalypse Now?

Prof. dr. Mark Levels
hoogleraar gezondheid, onderwijs en werk en leider Technequality

AI-gestuurde machines zijn meer en meer in staat tot zelfstandig opereren en presteren vaak beter dan mensen. Wat zijn de consequenties van deze revolutie voor de mens? Zullen menselijke arbeiders overbodig worden? Of juist veel productiever? Mark Levels bespreekt relevant onderzoek op dit gebied en betoogt wat overheden, bedrijven en individuen kunnen doen om zich voor te bereiden op het werk van de toekomst.
lees meer

Recht op werk voor vluchtelingen: complexer dan alleen het recht

Tamara A. Kool
Tamara A. Kool, onderzoeker sociale zekerheid

Een vluchteling in het Globale Zuiden is meer dan alleen een passieve ontvanger van humanitaire hulp. Zo zoekt een vluchteling ook toegang tot de arbeidsmarkt. In dit verband heeft men het over het recht op werk voor vluchtelingen. Zolang dat er is, redden ze zich wel. Maar is het wel zo simpel?
lees meer

Where is the Beat? Speech Rhythm Unravelled

Katerina Kandylaki, PhD
Postdoc Researcher Neuropsychology and Psychopharmacology

When we speak, we alternate between strong and weak beats to highlight important information in our sentences. These beats are put together in regular patterns in poetry, rap or even advertising slogans. In this presentation, Katerina Kandylaki will explain the use of these patterns of beats and how the brain reacts to them.
lees meer