Wetenschappers van de Universiteit Maastricht geven eerst drie korte presentaties in een tent, die buiten op het veld bij het Buurtcentrum staat. Hierna kan iedereen kiezen van welke wetenschapper ze meer willen horen. Ze kunnen met hem of haar meegaan naar een lokaal in het Buurtcentrum om meer te leren over een onderwerp en mee te praten.
Later op de middag is er nog een tweede ronde met twee andere wetenschappers en een kunstenares. Tussendoor is er (straat)theater. Ook is er muziek.
Bij slecht weer is het hele programma binnen in het Buurtcentrum en niets in de tent.
Programma: 14.00 uur Welkom, buurttheater Maastricht 14.10 uur 3 korte presentaties door wetenschappers in de tent: • Waarom word ik gelukkig van een kip? • Meer broccoli eten! • Samen sterk tegen criminaliteit 14.35 uur Buurttheater Maastricht 14.45 uur Ga mee met de wetenschapper waar je meer van wil horen 14.55 uur Ontmoetingen met wetenschappers in het Buurtcentrum 15.35 uur Einde ontmoetingen terug naar tent 15.35 uur Muziek Sjeng, Sjer en de Sjele 15.45 uur 3 korte presentaties door wetenschappers en kunstenares in de tent: • De kracht van verhalen • Waarom heb ik altijd nog trek in een toetje? • Een creatieve explosie 16.10 uur Buurttheater Maastricht 16.20 uur Ga mee met de wetenschapper of kunstenaar waar je meer van wil horen 16.30 uur 1 presentatie wetenschapper – Paul Lemmens of Linde Kattenberg 17.10 uur Einde ontmoetingen: muziek Sjeng, Sjer en de Sjele 18.00 uur Einde programma
Waarom word ik gelukkig van een kip?
Pim Martens, hoogleraar planetaire gezondheid aan de Universiteit Maastricht
Pim Martens praat met je over onze relatie met dieren en de natuur. Wij hebben de natuur nodig. Niet alleen omdat we er grondstoffen uit halen, maar ook omdat de natuur ons blij maakt. Emotioneel, maar ook intellectueel, kunnen we niet zonder natuur. Dat is ook de reden waarom we ons hechten aan een kat of een hond. En waarom we gelukkig kunnen worden van een kip.
Meer broccoli eten! Een verstandig advies of een belediging?
Klasien Horstman, hoogleraar filosofie van de gezondheidszorg aan de Universiteit Maastricht
Er zijn grote verschillen in gezondheid tussen mensen met veel inkomen en met weinig inkomen. Experts proberen dat al heel lang te veranderen door adviezen te geven over hoe je gezond kunt leven. Meer broccoli, minder friet, meer bewegen, niet roken… dat soort dingen.
Maar hoe ervaart iemand zo’n advies? Is dit soort bemoeienis met iemands leefstijl een goeie aanpak? Of is het juist beledigend? Plaatst het mensen in een hokje? En vergroot dit juist het probleem? Zorgt dit soort adviezen voor een betere gezondheid of levert het juist extra stress op?
Samen sterk tegen criminaliteit
Hans Nelen, hoogleraar criminologie aan de Universiteit Maastricht
Bij criminaliteit en onveiligheid in de wijk wordt al snel naar de politie gekeken om de problemen op te lossen. Maar wat kunnen de inwoners zelf doen om de wijk veiliger te maken? Welke ondersteuning hebben ze daarvoor nodig?
De kracht van verhalen
Chantal van Lieshout, docent-onderzoeker Lectoraat Sociale Integratie Zuyd Hoge School
Verhalen vertellen is zo oud als de mens. Verhalen maken het onzichtbare zichtbaar. Via Gruuts op Mariaberg verzamelen we verhalen in de wijk. Maar wat vertellen deze verhalen ons? En wat is jouw verhaal?lees meer
Waarom heb ik altijd nog trek in een toetje?
Anouk Hendriks-Hartensveld, onderzoeker eetgedrag aan de Universiteit Maastricht
We kennen allemaal deze situatie: je hebt net je buik rond gegeten, maar zodra er een toetje op tafel komt, past dat er toch nog bij. Hoe komt dat?
Anouk Hendriks-Hartensveld legt uit waarom voedsel-variatie ons tot eten aanzet en hoe we dit kunnen gebruiken om gezonder te eten.lees meer
Een creatieve explosie
Kunst
Deniece Sami Juliana Clermonts
Deniece tekent, schildert zingt en gaat nergens heen zonder tekenboekje. Voor haar is creatief bezig zijn een uitlaatklep die ervoor zorgt dat het leven lichter wordt. Door middel van creatief bezig zijn kan ze ook haar gevoelens een plek geven en uitten. Haar atelier is bij Fantastikè, een stichting die atelierplekken aanbiedt aan mensen met een ggz-achtergrond. Tijdens deze workshop laat ze je kennismaken met haar werk en kunst (maken).
Buurttheater Mariaberg speelt scènes uit hun voorstelling ‘HABITS (GEWEENTES)’
Theater
Daarin delen ze op vrolijke wijze hun eigen onderzoek “nao wat noe eigelek gewoen normaal is”.
Buurttheater Maastricht is een theatervereniging voor en door bewoners uit de wijken. Voor mensen die niet of nauwelijks gebruik kunnen maken van het cultuuraanbod in de stad. Buurttheater Maastricht begon in Mariaberg, maar is intussen ook in andere wijken actief.
Daar werken een regisseur en sociaal werker samen met bewoners uit de wijken om ‘persoonlijk documentaire’ theatervoorstellingen te maken. Dit doen ze op basis van gesprekken en interviews met de deelnemers.
De ambitie van Buurttheater Maastricht blijft om niet-gehoorde burgers van de stad een podium te geven: in de buurt, door de buurt, voor de buurt.
Sjeng, Sjer en de Sjele
Muziek
Een mix van country, blues, folk, hoempapa… en veel lol
Sjeng, Sjer en de Sjele: muzikanten en entertainers. Sjeng en Sjer zijn een tweeling die al van kinds af aan muziek maken. Sjer vaak op gitaar en Sjeng op de accordeon. Ze zingen samen. Vele uren, liters en kilometers zijn er intussen al in gaan zitten. De Sjele is een contrabassist, gitarist, zanger en entertainer.
Met z’n drieën gaan ze terug naar de roots, terug naar de kroeg. Sjeng, Sjer en de Sjele brengt je een mix van country, blues, folk, hoempapa… en veel lol!